VRM verbetert digitale bereikbaarheid
Omdat Drupal 7 end of life is, had de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) dringend nood aan een nieuwe website. Naast een migratie naar een hogere en veiligere versie van Drupal maakten we de site digitaal nog toegankelijker. Zo pakten we het aan.
De vraag: upgrade website tot UX & GDPR-compliant tool
Voor alle info over regelgeving in het Vlaamse medialandschap kan het grote publiek terecht op de website van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Omdat die ontwikkeld was in Drupal 7, het CMS dat begin 2025 end of life is en vanaf dan technisch niet meer zal worden ondersteund, drong een upgrade naar Drupal 10 zich op. De nieuwe website moest daarbij de digitale communicatie van de VRM versterken, voldoen aan de specifieke eisen die gelden voor overheidswebsites op het vlak van o.a. GDPR (bescherming van persoonsgegevens), gebruiksvriendelijk, makkelijk in beheer en onderhoud zijn, én een solide basis bieden voor toekomstige uitbreidingen. Check!
De voorbereiding: van analyse tot design
Om aan alle uitdagingen te voldoen, maakten we in overleg met de VRM een strategisch en stapsgewijs plan op. Tijdens deze ‘insight fase’ stelden we eerst een functionele analyse op met de focus op SEO-optimalisatie, een duidelijke navigatie en een intuïtieve gebruikerservaring. De technische analyse bepaalde verder de technologieën en tools die nodig waren om de website vlot te laten presteren. Op basis van de huisstijl van de Vlaamse overheid ontwierpen we ten slotte een aantrekkelijk UX-design dat volledig responsive is en compatibel met alle moderne browsers.
De ontwikkeling: Drupal 10
De nieuwe website ontwikkelden we in Drupal 10, een krachtig en veilig CMS. We voorzagen dynamische componenten, zoals paragrafen, om flexibele en gestructureerde pagina’s te creëren en implementeerden structured data om de website beter vindbaar te maken voor zoekmachines. Voor een aangename user experience integreerden we een aantal handige extra’s zoals de mogelijkheid voor eindgebruikers om zelf rapporten samen te stellen en een screenreader-functionaliteit die teksten voorleest aan slechtzienden. Dankzij de integratie met Vlaams Toegangsbeheer kunnen gebruikers ook inloggen met hun Itsme-account.
De oplevering: testing, training & support
Eenmaal alles technisch op punt stond, onderwierpen we de site aan een grondige testing om ervoor te zorgen dat alle functionaliteiten correct werkten. We boden de VRM-medewerkers ook een uitgebreide training om hen vertrouwd te maken met het nieuwe CMS. Op 16 juli 2024 werd de website dan succesvol gelanceerd. En daar stopt het niet voor ons. Ons dev&tech team staat vandaag stand-by om de prestaties te monitoren en VRM te ondersteunen bij het optimaliseren van zijn digitale bereikbaarheid.