Video charmeert recruiters én sollicitanten

Vlogging header

In tijden van complex mediagebruik en waarin klanten steeds moeilijker te bereiken zijn, wint de video steeds meer aan populariteit binnen vanzelfsprekende sectoren. Opvallend is dat ook de rekruteringssector vaker inzet op het gebruik van video en vlogging (videoblogs). De filmpjes zijn steeds meer geliefde media bij zowel bij recruiters als sollicitanten. Wij geven jou graag meer inzicht in deze aanhoudende trend. 

Recruitment vlogging blijft scoren

Vlogs in de traditionele sectoren rond beauty, fashion, fitness, food en boeken bestaan al een aantal jaren, maar ook recruitment vlogs blijven aan terrein winnen. Een trend die zich doorzet aan beide kanten van de HR-wereld: de kant van de werkgever en die van de sollicitant. Zo zetten bedrijven video’s en vlogs in om te laten zien wat een leuke werkgever ze zijn en ruilen potentiële kandidaten de klassieke brief en cv steeds vaker in voor een originele video.  

Video als rekruteringsmiddel voor werkgevers

Bedrijven maken steeds vaker gebruik van video om hun vacatures aan de man te brengen. Via spontane en geloofwaardige testimonials van werknemers in videoblogs trekken ze de aandacht van toekomstig personeel. Een andere manier om als werkgever video in te zetten, is door zelf het heft in handen te nemen bv. op LinkedIn. In plaats van interessante kandidaten te benaderen met een standaard e-mail, kan je als manager via een video vertellen waarom een vacature zo aantrekkelijk is. Aarzel dus niet om op deze manier kandidaten rechtstreeks uit te nodigen voor een kop koffie. Je zal merken dat de respons veel groter is, ook al is de kijker of surfer eigenlijk niet meteen op zoek naar een nieuwe job. Door potentiële kandidaten te laten zien hoe leuk het werken is in jouw bedrijf en hoe gepassioneerd jij zelf en jouw werknemers zijn, trek je de juiste talenten aan. Online getuigenissen zijn de perfecte manier om minder zakelijk en meer menselijk te communiceren.  

Spontaan en authentiek

Vlogs mogen niet geregisseerd overkomen, maar moeten zo spontaan en authentiek mogelijk blijven. Het maakt ze overtuigend en geven een droge boodschap meer cachet. Neem vlogs dus best op in 1 of 2 takes en pas ze zo weinig mogelijk aan. Beperk de duur van de opname ook tot 1 à 2 minuten. Stem de stijl, tone of voice en het onderwerp af op je branding en je doelgroep.   

Influencer marketing

Je kan als bedrijf een stapje verder gaan en niet enkel het woord geven aan tevreden werknemers maar aan zogenaamde ‘influencers’. Deze mini-beroemdheden hebben tal van volgers op verschillende social media en kunnen een grote invloed uitoefenen op het gedrag en de visie van jouw doelgroep en sollicitanten. Als werkgever kan je influencers inzetten om je corporate identity visueel naar buiten toe te vertalen. Laat bijv. een influencer op bezoek komen in jouw bedrijf en een dag meedraaien: je zal ongetwijfeld scoren! Zorg er wel voor dat je van tevoren goed nadenkt over de influencer die voor jou het meest kan betekenen. Een gekozen influencer wordt namelijk een ambassadeur van je bedrijf en dient dus ook je waarden en normen uit te stralen

Video als personal branding voor sollicitanten

Niet alleen werkgevers hebben baat bij video, ook werkzoekenden zetten zichzelf meer en meer op een originele manier in de picture. In plaats van een traditionele brief met cv op te sturen, val je als sollicitant extra op. De perfecte videosollicitatie echter, vraagt om een aantal aandachtspunten. Zo is het belangrijk om jezelf eerst de vraag te stellen of een videosollicitatie past bij het bedrijf. Voor een creatieve functie zal je met deze aanpak zeker de aandacht trekken. Denk daarnaast goed na voor je aan de slag gaat: maak bijvoorbeeld eerst een script zodat je kwalitatieve content brengt. Bereid ook de locatie voor en vermijd rommel en geluidshinder. Maak je video ook niet te lang. Dat wil zeggen tussen de 1 en 2 minuten. Heb je hulp nodig met de montage? Programma’s als iMovie en Movie Maker helpen je goed op weg. Als je het echt professioneel wil aanpakken, kan je ook een bedrijf inhuren om een spontane video over jou te maken. Duurder, maar in veel gevallen efficiënter!

HR vlogging